Sugen på en fika och en paus i vardagsstressen? Kanske har du inte hunnit packa matsäckskorgen inför besöket till Ramhultafallet eller något annat naturreservat. Lugn – det finns flera mysiga alternativ kring Kinna där Kvarnen är ett ”måste”.

Kvarnen

Kvarnen är inte bara ett fik. Det är ett turistmål som bör upplevas för de som besöker området kring Kinna. Fiket har verkligen satt fokus på att erbjuda en mysig upplevelse och genuin känsla. Det är nämligen något så ovanligt som ett K-märkt café vilket självklart ställer sina krav.

Besökarna kan välja mellan att fika ute eller inne och man kan välja mellan att fika på någon av de tre våningarna som byggnaden består av. Trapporna i byggnaden är snäva så de som har lite svårt för trappor bör hålla sig på entrévåningen.

Inredning lyfter fram det historiska med byggnaden. Här finns stora grova bord i en tydlig gammal stil där man även lyckats bevara smådetaljer som pricken över i:et.

Till Kvarnen kommer många för att fika och ta det lugnt några timmar. Men även de som har stort konstnärsintresse kommer ofta hit. Detta eftersom man regelbundet har utställningar och då oftast i samarbete med lokala konstnärer.

De som vill ta med sig känslan hem kan köpa ett flertal ätbara produkter i deras lilla butik. Det är bland annat närodlad honung och hemtillverkad sylt.

Vill man ha något mer mättande kan man beställa dagens rätt som kostar 85kr. Under sommarmånaderna kan man äta lunch här mellan 12 och 14. Däremot har de stängt måndagar och söndagar.

Skene Marten

En gång per år anordnas marknaden som heter Skene Martan. En klassisk marknad där man kan köpa allt från kokosbollar och lakritsremmar till hantverk i olika former. Utöver marknadsstånden brukar barnen vilja gå på marknaden för att uppleva tivolit.

En annan sak som lockar barnen är det årliga Martensloppet. Ett jogginglopp som alla barn mellan sju och tolv år får vara med i – där alla är vinnare.

Många upplever det mysigt och spännande att strosa i timmar mellan de olika marknadsstånden. Andra köper med sig fika härifrån för att sedan söka upp lugnet i en park eller i ett skogsparti i närheten.  Oavsett är Skene Marten ett uppskattat inslag på orten.