Naturnära hotell nära Ramhultafallet

Ramhultafallet är ett av de mest kända naturreservaten i västra Götaland. Inom en radie av 15 km ligger Bollbygd, Kinna och Kungsbacka. Självklart finns en rad hotell i orterna omkring. Men för de naturintresserade rekommenderas istället två gårdar i närheten av Kinna. Gårdar som låter naturen få bestämma förutsättningarna.

Lydde Gård

Lydde Gård är ett pensionat med hotellstandard där man bor nära naturen på flera olika sätt. Bara ett stenkast från hotellet finns vacker natur att vandra i, museum och golfbanor. Men det är inte bara omgivningen som bjuder på de naturnära upplevelserna. Gården har vid ett flertal tillfällen fått ta emot pris för det kultur- och byggnadsvårdsarbete som sker på gården. De har även fått pris för det arbete för hållbar utveckling man hela tiden arbetar med.

Rummen är fördelade på två byggnader och totalt finns här 34 bäddar. De flesta rum har egen kakelugn och alla har den tidstypiska inredningen som förväntas. De lakan som används är ekologiskt producerade och sänkarna är lokalproducerade. Ekologi är alltså en röd tråd som går genom hela verksamheten.

Ett mycket bra boende för de som vill varva ner och känna närheten till naturen.

Två Skytltar

Två Skyttlar är en familjeägd konferensanläggning som, i likhet med Lydde Gård, har fokus på naturen. Anläggningen är helt omgiven av skogar, ängar och sjöar och det ekologiska tänket har länge funnits hos ägarna. År 2001 valde de att svanenmärka sin verksamhet vilket därmed gör att de måste följa vissa regler gällande investeringar och inköp. De skriver på sin hemsida att ”Att verka efter kretsloppsprincipen så långt det är möjligt är hos oss ett självklart sätt att arbeta på”.

Med detta fokus finns självklart inte några engångsartiklar och de ”små lyxiga schampoflaskorna” är utbytta mot betydligt bättre alternativ. Den meny som erbjuds i restaurangen är byggd utifrån lokala råvaror och så långt som möjligt ekologisk. Menyn ändrar sig även över året för att ta del av de lokala varor som finns tillgängliga.

Till och med gällande transport har Två Skyttlar tänkt till lite extra. De har en parkering för alla som kommer med bil – men uppskattar om den är tom. Orsaken är att de erbjuder gratis busstransport till och från hotellet.