Naturupplevelser i Kinna

För de som gärna njuter av några timmar i naturen på sin fritid har Kinna en hel del att erbjuda. Ofta bjuder dessa platser både på historiska inslag och härliga naturupplevelser.

Liagärde

Ett vackert naturreservat som bjuder på härlig utsikt över omgivningen. Liagärde erbjuder trevliga promenadstigar och för de som är intresserad av området finns faktaskyltar att läsa. De som är intresserad av historia rekommenderas även ett besök till ättestupan där personer förr i tiden fick avsluta sitt jordeliv.

Åker man från Kinna ska man följa skyltar mot Rydal. Inne i Rydal åker man sedan 5km mot Hyssna.

Ramholmens odlingslandskap

Ett landskap som vittnar om olika vägar att odla förr i tiden. Följ den fina kulturstigen och ta del av trevlig natur på vägen förbi skålgropar, gamla brunnar och odlingsrösen. Här finns tydliga avtryck från de människor som bodde på bygden förr och tecken på hur man bedrev odlingen på den tiden.

Enklast är att åka hit via riksväg 41 och sedan följa väg 156 mot öster. När man kommit till Östra Öresjön svänger man av till Torestorp. Parkeringsplatser finns vid naturreservatets entré.

Assbergs raviner

Ett annorlunda naturreservat som rekommenderas för de som bor i området eller är här på besök. Vid entrén finns broschyrer om reservatet vilket gör att man kan lära sig mer om olika områden och vad man får (och inte får) göra här. En stor fördel är att Assbergs raviner är handikappanpassat vilket betyder att det är mer lättillgängligt än många andra naturreservat.

Skyltningen hit är även tydlig och mer information om området kan hämtas hos turistbyrån.

Lugnevi

Söker du helst lugnet vid vattenbrynet rekommenderas ett besök till sjön Lugnevi. En sjö som redan med sitt namn vittnar om att man hitta lugn och ro och fina stunder. En lång sandstrand brukar vara inbjudande för ganska många besökare på sommaren och vill man hellre ligga i skuggan är det bara att hitta en plats under någon av de stora tallarna en bit upp på stranden.

Lilla Hålsjön

Lilla Hålsjön ligger i Hyssna och är ett fint och barnvänligt badställe. Här bjuds det både på sandstrand och grässtrand. Bryggorna skapar ett avgränsande område för de mindre barnen medan de äldre barnen gärna söker sig ut till hopptornet.