Vandringsleder

En promenad på en timme eller en heldagsutflykt? Välj vandringsled utifrån hur länge ni förväntas vara ute i naturen. Eller varför inte ta med utrustning för fågelskådning på vägen? Ett flertal badplatser kan också bjuda på avsvalkande paus. I Marks kommun finns flera fina vandringsleder att välja på:

Kurirleden

Kurirleden har sin början vid Örestens fästning och slingrar sig sedan till Kinnahus i Östra Frölunda. En sträcka på hela 5 mil även om många bara väljer att gå en bit på vandringsleden. En populär delsträcka är den mellan Hanatorps camping och Finnesbostugan. En sträcka på 9,5km som bjuder på vacker natur, intressanta sevärdheter och informationsskyltar om de olika naturområdena.

Den som väljer att gå en längre sträcka kan övernatta vid Finnebostugan. Här finns vindskydd och eldstad som skapar skydd under natten.

Ekleden

Ekleden är 22 km lång och går bland annat via Fritsla, Kinnahult och Rydal. Den har flera anslutningar vilket gör det lätt att välja att gå en kortare del på leden. Under vandringen kan man även ta tid sig tid för ett flertal olika aktiviteter. Man kan exempelvis hyra kanot på vägen, besöka Rydals museum samt lära sig mer om området genom de informationstavlor som finns uppsatta.

Dräggsjön runt

En mysig led som gör att man alltid har fin utsikt över Dräggsjön. Att gå runt Dräggsjön innebär en promenad på 7km. Vandringsleden är tydligt utmarkerad och på vägen finns flera rastplatser. Leden går både i skogen och över odlingslandskap.  Starten går vid konferensanläggningen Två Skyttlar.

Älgstigen

Älgstigen är en led som iordningställts av lokala föreningar som ex. IFK Örby och IK Trasten. Den är utbyggd till att idag vara 11 km lång men självklart kan man välja att gå en kortare sträcka. Den börjar vid Hanatorps Camping. En rekommendation är att packa ner badkläder och fika. När man kommer till Mos Strand är det nämligen väldigt lockande att ta en svalkande paus.

Andra vandringsleder är Naturstigen vid Brokvarn, Vandringsleden i Sätila, Mjögasjön runt, Navåsleden och Hyssnaleden. På Lyddagard.se finns en tydlig karta över de olika vandringslederna samt information om dem.